Rocky Roads

The journey from living on the edge to the center of life

Over Rocky Roads

Rocky roads is het engelstalige boek gemaakt door mijn zus Juliët en mij. Het vertelt door 53 gedichten en 51 bijbehorende illustraties de hobbelige weg die bij ziekte komt kijken. In september 2021 is het boek onder eigen beheer uitgegeven en sindsdien verkopen we het online, maar ook op markten die we bezoeken en evenementen waar we ons verhaal delen.

Maart 2018 hoorde ik op 17-jarige leeftijd dat ik een lymfoom ter grootte van een mango tussen mijn hart en longen had. Deze diagnose zette niet alleen mijn leven, maar ook dat van mijn familie op z’n kop. Terwijl bijna alles in mijn leven stil werd gezet, startte het intensieve interne proces met een sneltreinvaart op. Ik had ineens de ruimte om te kijken naar hoe mijn leven er eigenlijk echt uit zag. Dit zorgde ervoor dat ik inzag hoe erg ik eigenlijk toe was aan een nieuwe manier van leven. Ik dook head-first in holistische geneeswijzen en in combinatie met therapiën in het ziekenhuis hoorde ik na 1,5 jaar dat ik geen kanker meer had. Intussen was ik mentaal ook ontzettend ver ontwikkeld en voelde het alsof ik op mijn eigen benen (zonder een fysieke uitdaging die alles stil zet) op een bewuste manier verder kon leven.

De dag dat ik hoorde dat ik genezen was, hoorde Juliët dat zij lyme had. Ze lag dagen in bed door extreme vermoeidheid en begon te schrijven als uiting van alles wat er intern bij haar gebeurde. Ook zij besloot de holistische geneeswijzen toe te passen en dook steeds dieper in wat haar lichaam haar vertelde, en kon zich steeds meer overgeven aan de mentale en fysieke uitdagingen. Het schrijven was een uitlaatklep, en de gedichten die ze schreef raakten me diep. Op haar 21e verjaardag, zo’n 3 maanden na haar diagnose gaf ik haar een notitieboekje met zelfgeschilderde voorkant, om het idee in te luiden om samen een boek te maken. Bij haar gedichten zou ik de illustraties maken en we zouden beide schrijven over de uitdagingen die we ervoeren. Een jaar na de diagnose was ook zij genezen en reisden we af en toe samen naar verschillende landen en plekken, en deden we creatieve sessies.

In 1,5 jaar hebben we de inhoud van Rocky Roads gemaakt en samengesteld, en zo’n 4 maanden zijn we bezig geweest met een grafisch ontwerper om alles bij elkaar te brengen. Het boek is naar de drukker gestuurd en begin september 2021 konden we de boekpresentaties houden voor iedereen die daar graag aanwezig wilde zijn. Onze goede vrienden Caspar en Irene hebben muziek gemaakt bij het gevoel dat de gedichten en illustraties overbrachten, waar Juliët een spoken word bij deed op de 3 boekpresentaties.

Neem een kijkje in het boek

Wil je meer weten over Rocky Roads, of het boek graag bestellen? Klik op de onderstaande link om naar de website van Rocky Roads the Book the gaan!